به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معدن پیشرو؛ خبرگزاری فرانسه اعلام کرد، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز سهشنبه در جمعی از معدنکاران زغالسنگ، چند فرمان اجرایی تازه امضا کرد که به گفته او با هدف «دو برابر کردن تولید برق در آمریکا» و «شتابدهی به استخراج زغالسنگ» طراحی شدهاند.
بر اساس این دستورها، موانع نظارتی بر استخراج زغالسنگ برداشته شده و برنامه تعطیلی بسیاری از نیروگاههای زغالسنگی به حالت تعلیق درمیآید. ترامپ طی سخنانی در این باره عنوان کرد: ما به جانبداری دولت علیه زغالسنگ پایان میدهیم.
او همچنین به وزارت دادگستری دستور داده است مقررات ایالتی و محلیای را که بهگفته وی موجب تعطیلی معادن زغالسنگ میشوند شناسایی کرده و با آنها مقابله کند.
ترامپ تاکید کرد: اکنون این امکان وجود دارد که مقادیر عظیمی از مواد معدنی حیاتی و عناصر خاکی کمیاب را، که برای فناوریهای پیشرفته حیاتی هستند، در فرآیند استخراج زغالسنگ به دست آوریم.
در همین حال، واکنشهای تند از سوی فعالان محیط زیست به این تصمیم مطرح شده است. لنا موفیت، مدیر سازمان مردمنهاد اقلیمی اِوِرگرین (Evergreen)، در بیانیهای گفت: ترامپ از هوش مصنوعی به عنوان پوششی استفاده میکند تا با آلودهترین و پرهزینهترین منبع انرژی موجود، یعنی زغالسنگ، از اهداکنندگان نفتیاش حمایت کند.
آمارهای رسمی نشان میدهد که تولید زغالسنگ در ایالات متحده طی پانزده سال گذشته روندی نزولی داشته و در سال ۲۰۲۳، تنها حدود ۱۶ درصد از برق تولیدی آمریکا از زغالسنگ تامین شده است. در مقابل، انرژیهای تجدیدپذیر سهمی بیش از ۲۱ درصد از سبد انرژی این کشور داشتهاند.
ترامپ که همواره نسبت به پدیده تغییر اقلیم ابراز تردید کرده است، پس از بازگشت به قدرت، مجموعهای از سیاستهای زیستمحیطی دولت پیشین، جو بایدن، را لغو کرده و مسیر را برای توسعه سوختهای فسیلی هموار ساخته است.
ماه گذشته، دولت ترامپ بازنگری در یکی از مقررات کلیدی دولت بایدن را آغاز کرد؛ قانونی که نیروگاههای زغالسنگی را ملزم میکرد تقریبا تمامی انتشار کربن خود را حذف کرده یا بهطور کامل تعطیل شوند. این مقرره یکی از ارکان اساسی برنامه اقلیمی بایدن محسوب میشد.
دستورهای اجرایی تازه ترامپ نشاندهنده جهتگیری آشکار دولت او به سمت بازگرداندن سوختهای فسیلی به مرکز سیاستگذاری انرژی در آمریکاست؛ آن هم در زمانی که جهان در مسیر توسعه انرژیهای پاک حرکت میکند. در حالیکه ترامپ این تصمیم را پاسخی به نیازهای فناورانه کشور میداند، منتقدان هشدار میدهند که این مسیر، با بازگشت به انرژیهای آلاینده، پیامدهای جبرانناپذیری برای محیط زیست خواهد داشت.